Printen                   E-mail Facebook

Nestbouw

Een kant-en-klaar nestplateau kost bij ons € 150,00 (afgehaald)

U kunt natuurlijk ook zelf een nest bouwen. Hieronder leest u over de verschillende nestsoorten en vindt u instructies voor de bouw. U kunt de bestanden downloaden door op de betreffende link te klikken.


BOUW DAKNEST - INSTRUCTIE

 • Het betreft hier een volledig uit hout opgebouwd nest m.u.v. de staande spijlen en de ronde ring over deze spijlen (A + B).
 • De spijlen en de ring maken wij van rondijzer: de spijlen worden in een iets te nauw boorgat in de plank geslagen. De ring wordt hier later op gelast. (N.B. eventuele scherpe punten wegslijpen).
 • Nest en onderstel worden in een goede grondlak gezet en afgeschilderd met een milieuvriendelijke buitenverf, resp. houtveredeling.
 • Door de spijlen heen vlechten wij goed buigzame twijgen van bijvoorbeeld wilg, linde, kornoelje, berk, griendhout e.d.
 • Stevig aandrukken of aanslaan met hamer, zodat een wat dichte structuur ontstaat. Het verdient aanbeveling om boven het dak, als daar ruimte is, aan de schragen een kleine verbinding te maken (c), opdat de schragen plat op het dak blijven rusten.
 • Als het nest is geplaatst, de bodem bedekken met twijgen en, indien beschikbaar gemaaide heide. Over dit geheel heen enkele lange twijgen door de nestranden heen steken om te voorkomen dat de nestinhoud wegwaait.


PDF Download

Soorten nesten

Attributen voor nesten v/d witte ooievaar Houten hulpmiddelen
  1. (wagen)wiel vorm
  2. takkenbundels
  3. bok / dakzadel
  4. stellage
  5. paalnesten
  6. bovenbouw op schoorsteen
  7. takkenbossen
  8. verankering (wagen)wiel vorm
  9. opbouw op paal
  10. vormen voor plankbodems
  11. bok / dakzadel in delen


Uitgewerkte bouwtekeningen voor de nummers 3 en 5 verkrijgbaar op ons station.

PDF Downloaden